RECONEIXEMENTS CECOT AL PROGRÉS EMPRESARIAL 2017

El passat dijous 5 d’octubre, a la seu de la patronal Cecot, els membres del Jurat dels Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial 2017 van mantenir la reunió de deliberació sobre les candidatures presentades en l’edició d’aquest any. Durant més de 23 anys, la Cecot ha lliurat els Reconeixements a totes aquelles empreses, institucions i persones que s’han destacat per la seva contribució al desenvolupament econòmic i empresarial del país.

PERSONALITAT 2017

Amat és una empresa familiar, nascuda a Sant Just Desvern, formada l’any 1.948 per Joan Amat i dirigida des de 1.952 per Concepció Amigó, vídua d’Amat. L’any 1.990 la direcció va passar a Immaculada i Joana Amat, i l’any 2.010 s’incorpora la 3a generació: Guifré i Martina Homedes Amat, i Nadia Massagué Amat.

L’expansió d’Amat ve de la mà de les dones. Des dels orígens, Concepció Amigó i les seves filles Joana i Immaculada són conscients de les dificultats que comporta ser dona en el sector immobiliari, per això decidiren fer una empresa només de dones. A la dècada dels 80, Joana i Immaculada Amat s’incorporen a l’empresa amb una plantilla de 16 dones; s’administren lloguers i comunitats de propietaris, es gestionen pagaments de contribuents i d’arbitris, és agència de la propietat immobiliària, assessoria jurídica i es constitueix com assessoria d’assegurances.

L’any 1.990 Amat inaugura l’actual oficina i seu central de Sant Just Desvern. Aquesta dècada dels 90 són temps de grans canvis, Amat amplia plantilla fins a 28 dones, fa proves per crear el primer programa informàtic del mercat per a una Agència Immobiliària i, conscient del món globalitzat, posa en marxa la 1a Galeria Immobiliària d’Europa on connectar-se amb més de 30 agències. Tot està preparat per fer una expansió territorial, es comença a fer assessorament urbanístic, neix el 1er lloc web, i l’any 1.999 Amat inaugura nova oficina a Valldoreix.

Els primers anys del nou mil·lenni som un país ric i Amat creix amb prudència, s’amplia plantilla fins a 45 dones, s’inverteix cada vegada més en formació, és la 1a empresa del sector en aconseguir l’ISO l’any 2.000, posa en marxa l’administració de finques online l’any 2.004, neix el 2on lloc web, creix l’àrea comercial i el departament d’obra nova.

Però l’any 2.008 arriba la crisi. Amat decideix no distribuir dividends a fi de tenir més reserves i funcionar amb més autogestió, formació interna, etc., així com mantenir la plantilla, mantenir la inversió en màrqueting i crear el departament de consultoria en inversions. Amat arriba al seu 60è aniversari ampliant l’oficina de Sant Just Desvern, nou logo, 3r lloc web i decideix aplicar la Llei de la Paritat i facilitar la incorporació d’homes a la plantilla.

L’any 2010 s’incorpora la 3a generació familiar, Amat inaugura nova oficina a Barcelona i poc després també al centre de Sant Cugat. Ja compta amb una plantilla de 65 persones i ha consolidat les tres àrees de negoci: Patrimonial, Comercial i Consultora.

Aquests darrers anys, s’han creat i consolidat noves marques comercials adreçades al mercat de luxe i xinés, amb nous lloc webs, i incorporació a noves xarxes d’immobiliaris internacionals. S’ha redissenyat processos interns amb facturació digital i migració informàtica al núvol, s’han creat nous departaments fiscal i grans comptes. Avui la plantilla és de 90 professionals compromesos amb el client. Amat te clar que per donar un servei professional d’alta qualitat, s’ha d’invertir en innovació creativa, tecnològica i social.

 

EMPRESA MÉS INTERNACIONAL

CONECTIVIDAD Y COMUNICACIONES CONCOM

Persona de contacte: Josep Padró, director general
Adreça: C/ Quintana i Millars, 2 Cornellà de Llobregat 08940
Tel: 93 377 16 55 Número de treballadors/res: 41 Activitat: Instal·lacions i Serveis d’Enginyeria Web: www.concom.es Data de constitució: 1996

CONCOM va ser creada l’any 1996 per donar servei d’enginyeria i instal·lació a infraestructures de grans projectes de telecomunicacions.

L’any 2001 Concom va obrir el ventall de serveis, incorporant enginyers d’altres especialitats (elèctrics i mecànics…) per donar un servei general d’infraestructura en instal·lacions integrals en edificis: electricitat, climatització, seguretat, comunicacions, etc.

L’any 2006, la companyia va crear una divisió d’energies renovables, centrant-se en energia solar. El primer any va construir els primers parcs a Espanya i posteriorment a Europa, Àsia i Sud-Amèrica. L’exportació de serveis en projectes d’energia solar renovable, s’ha ampliat el darrer any en projectes en el camp de la biomassa i biogàs.

Concom ha aconseguit una molt bona acceptació i un excel·lent reconeixement a l’exterior, posicionant-se com una empresa experta i referent en desenvolupament de projectes solars a nivell internacional. La seva professionalitat i seriositat és reconeguda per importants fons d’inversió i multinacionals del sector amb qui manté estretes col·laboracions, aconseguint acords que provocaran una forta expansió de l’empresa. si Si tenim en compte la dimensió de l’empresa, Concom està en una lliga que no li pertocaria. Tanmateix es manté forta en el sector i es va fent un forat cada vegada més gran en el sector dels grans projectes solars internacionals.

La companyia té molt clar, des de l’inici de l’activitat internacional ja fa mes de 6 anys, que el seu futur està en els mercats exteriors. S’estima que en tres anys el percentatge d’exportació serà el 90% de la facturació total del grup.

COMERÇ MÉS DINÀMIC

BARAKA CLUB DE VIATGES  

Contacte: Montse Liria, comunicació i màrqueting   Adreça:  C/Entença, 218 Barcelona (08029) Web: www.baraka.cat

Baraka va néixer fa vint anys, el 1997, a Terrassa i va començar a oferir un producte que en aquells moments no existia: el viatge cultural amb tots els serveis inclosos. L’èxit que va suposar no només els va convertir en referent del sector, sinó que va propiciar l’apertura de noves oficines. Des de fa sis anys han apostat fort per la creació de negoci turístic des de fora del país.

La seva activitat es divideix segons el públic al que es dirigeix. A Catalunya ofereix viatges culturals i experiències temàtiques, així com Viatges de Somni, amb els serveis inclosos. També comercialitza turisme d’incentius per a empreses. Actualment està en expansió internacional, amb oficines pròpies i projectes de transferència de coneixement a professionals de fora. Des de fa dos anys edita un catàleg propi de viatges a Cuba que comercialitza com a touroperador (majorista) per a totes les agències a tota Espanya, sota la marca Baraka Travel Club.

La posada en marxa de la marca Mieskapada en una nova plataforma de reserva de viatges on-line ha generat una renovació total de l’oferta comercial de Baraka. Amb la capacitat de permetre que un usuari pugui fer-se el viatge totalment a mida, és un sistema revolucionari el punt fort del qual es troba en les opcions de Multidestinació. En menys de 2 minuts es pot tenir cotitzat un viatge complex (N destinacions amb transport, allotjament, serveis, activitats, assegurances… tot inclòs).

A totes les seves agències han incorporat dins el protocol d’atenció a clients, la plataforma, també de Baraka, DynamicTraveller.com. Aquesta plataforma (que dóna vida a mieskapada.com), es comercialitza a nivell internacional a agències de viatges, i com no podia ser d’altra manera, és la que utilitzen com a equip, per a la cotització i reserva dels viatges dels clients que s’adrecen a les oficines.

A més, a les oficines tenen ordinadors a disposició dels clients que vulguin fer les seves reserves de manera assistida pel seu personal. Són punts digitals, amb connexió a Internet, per poder crear usuaris, gestionar les reserves i compartir en xarxes, si ho desitgen, les seves idees de viatge.

RECONEIXEMENT A LA INNOVACIÓ

IMC TOYS 

Persona de contacte: Amparo Martín, media manager  (amartin@imc.es) Adreça: C/Pare Llaurador 172 Terrassa (08224) Tel: 93 789 93 62 | Web: www.matgroup.com Activitat: Fabricació i comercialització de joguines. Plantilla 2015: 250 persones. Data de constitució: 1981

IMC Toys es crea l’any 1981 com a empresa comercialitzadora de joguines, però no és fins al 2.000, quan comença i es planteja un canvi en la forma de negoci i es planteja la producció de joguines i la internacionalització de l’empresa.

L’empresa, en els seus inicis de fabricació de joguines, es va especialitzar en produir productes amb llicències (negociava amb llicències fortes, la producció de joguines amb la seva “marca”) Aquest inici, va ser amb Mattel (Barbie), Disney, Marvel,…., i es va especialitzar en joguines electròniques (walkie talkies, jocs de taula electrònics, instruments musicals, pelutxos amb mecanisme, conta-contes, cotxes de radio control…) Avui en dia, IMC compta amb les llicències mes fortes en cada moment i cada mercat i al seva gama de productes està en les categories més importants en cada llicència.

IMC ha treballat i treballa per anar al capdavant de les noves tecnologies aplicades al món de la joguina. Proba d’això n’és la multitud de projectes amb ajuts públics que IMC ha desenvolupat.

En són un exemple l’aplicació de la realitat augmentada en la joguina, creant una connexió inexistent en aquell moment en el món de la joguina entre el clàssic ninot i el món virtual, i permetent crear una col·leccionabilitat tan física com virtual d’una gama de personatges.

També el desenvolupament de tecnologia de comunicació per a la joguina, portant una tecnologia existent fora el sector de la joguina al clàssic cotxe teledirigit, walkie talkies i tota joguina que requereixi una comunicació clara, sense interferències i en resum, que doni un salt qualitatiu i diferencial. La millora ha estat notable, aconseguint un rang d’operativitat més alt (passant d’uns 60 metres de comunicació a més de 100), senyals sense interferències.

JOVE INICIATIVA EMPRESARIAL

LÚCID PRODUCT DESIGN AGENCY

Contacte: Pol Andrés Fantoba, soci i business director E-mail: pol@lucid.pro        Adreça: C/Terol, 16b Terrassa (08222) Web:  www.lucid.pro

Nascut l’11 de setembre de 1984, català de 32 anys format en enginyeria industrial mecànica (UPC) i màster en disseny de producte (ELISAVA). De manera natural ha seguit el model d’emprenedoria americà, que valora la iniciativa empresarial i els fracassos com a part imprescindible per una pròspera carrera empresarial i professional. LÚCID és el

projecte empresarial que comparteix amb el meu soci Marc Fabra i és la tercera empresa que lidera. De totes les experiències/empreses anteriors ha après lliçons que l’han ajudat, junt amb l’experiència del seu soci a assolir el que tenen avui dia.

Relacionat sempre amb l’enginyeria de producte o el disseny industrial, als 21 anys (2006) crea ENGINEERWORKS SL, una petita empresa de tres treballadors dedicada a oferir serveis CAD/CAM a la industria d’automoció. Allà aprèn la importància de treballar en “allò que realment t’apassiona si vols transcendir i donar el millor de tu mateix”.

El 2.009 crea PLAFANTOBA SL, un estudi de disseny de producte composat per tres persones. Durant 4 anys dissenyen productes de consum amb un aire de disseny d’autor. Durant aquest període tant important va aprendre la importància d’escollir bé el soci i el valor d’un bon equip: “cal tenir el millor talent i assumir que per fer grans projectes calen grans persones”.

Finalment, després d’un període de reflexió, el Pol i el Marc funden LÚCID, una agència de disseny de producte especialitzada en el disseny de productes de consum i fabricació seriada. Durant el període previ a la fundació i durant els seus inicis aprenen la importància de perfeccionar la proposta de valor, definir molt bé la oferta de serveis i aprendre a comunicar-ho de la manera més efectiva.

Totes aquestes lliçons els han ajudat a definir les bases del que tenen avui i del que volen en el futur de LÚCID. Com a resultat han creat en tan sols quatre anys una empresa referent en el seu sector a Catalunya i Espanya i que ha tingut els ratis de creixement, ROI i altres indicadors més alts dels últims dos anys.

3r RECONEIXEMENT CAIXABANK A LA PIME RESPONSABLE

EVENTOS CON ALMA

Contacte: Mª Rosa Álvarez, directora Adreça:C/Rajolers, 6 Gavà (08850) Web: www.eventosconalma.net

Eventos con Alma és una agència jove i dinàmica, orientada a satisfer les necessitats dels clients de forma constant i tangible, oferint tots els serveis necessaris perquè els seus esdeveniments siguin tot un èxit d’organització.

La seva filosofia de servei va més enllà del tracte Proveïdor-Client, implicant-se en la seva marca i/o esdeveniment per tal d’aconseguir l’excel·lència en cadascun dels seus serveis.

Eventos con Alma és pionera a nivell nacional en la contractació i formació de persones amb Síndrome de Down. A l’empresa hi treballen 8 persones amb Síndrome de Down, però amb voluntat de fer augmentar aquest número tant com sigui possible.

Els seus objectius són sensibilitzar i conscienciar sobre la diversitat, incloent-hi les persones amb discapacitat, promoure la seva integració laboral i generar ocupació per aquest col·lectiu amb la finalitat de posar remei la seva escassa participació en la vida professional, normalitzar la convivència ciutadana comptant amb aquest col·lectiu, desenvolupar l’empatia deixant de costat els prejudicis i integrar des de la igualtat.

2n RECONEIXEMENT PREVINT

FARGGI MENORQUINA DE FARGA GROUP CORPORATION 

La història de Farggi Menorquina té els seus orígens en dos arxipèlags: les illes Canàries i les illes Balears. Una història construïda per moltes persones que, en el transcurs dels anys, han dedicat tots els seus esforços, implicació, les seves idees i la seva imaginació per crear una marca que aporti petits moments de plaer i il·lusió a nens i a grans.

L’any 1.940 es funda a Menorca l’empresa Helados y Especialidades Menorquina, SA, que arriba a convertir-se en un dels primers fabricants i proveïdors de gelats del país comercialitzant els seus productes sota la marca Menorquina. Pocs anys després, l’any 1.944, a Barcelona sorgeix Modernas Aplicaciones de Refrigeración Industrial, SA i els seus gelats es comercialitzen sota la marca Marisa. D’altra banda, l’any 1.960 Interglas comença a fabricar i comercialitzar els seus gelats des de Las Palmas de Gran Canaria, sota la marca Kalise.

Actualment el Grup sota el que s’apleguen aquestes empreses compta amb 532 treballadors i és referent en el sector de l’alimentació en el que desenvolupa la seva activitat. Comercialitza productes de reconegut prestigi i arrossega l’experiència de les diverses empreses i marques que conformen el grup.

Prevint ha atorgat la segona edició del seu premi a la Innovació i inversió per a la millora de la salut de l’empresa a Farggi Menorquina de Farga Group Corporation pels motius següents:

 • Per l’excel·lent coordinació entre el Departament Tècnic, en aquest cas, gestionat amb recursos propis de l’empresa, i el Departament de Medicina del Treball gestionat amb Prevint. La coordinació entre àrees i assolir una comunicació fluïda no sempre és fàcil però el Grup mostra un convenciment i conscienciació de treball en equip que avalen els resultats.
 • El segon aspecte que l’equip tècnic de Prevint ha valorat és l’esforç d’integració en la cultura i valors del Grup en les empreses que hi formen part, mantenint i respectant els criteris de prevenció  que han acompanyat a l’organització en la seva història d’èxit.
 • El tret realment diferencial de Farggi Menorquina que Prevint ha valorat com a positiu és la tasca realitzada des de la Prevenció de Riscos Laborals amb la realització d’avaluacions ergonòmiques específiques de tots els llocs de treball de l’empresa. Aquest fet, remarcable i destacable, és el que ha permès a l’empresa actuar més enllà del que la llei els exigeix perquè han desenvolupat un programa d’adequació dels seus llocs de treball per persones amb sensibilitats especials.

Qualsevol persona, treballadora de Farggi Menorquina i que tingui qualsevol sensibilitat especial ergonòmica, té un lloc de treball adaptat i té cabuda en aquesta organització. Per Prevint aquesta acció destaca l’excel·lència en al gestió de la prevenció de manera efectiva en les empreses i, sobre tot, en la salut de les persones. Per tant, el jurat reconeix que aquesta actuació mereix ser referent per altres empreses.

EMPRESES CENTENÀRIES

CLUB NATACIÓ SABADELL

Persona de contacte: Chus Marcelo, secretària de presidència Adreça: C. Montcada, 2 08203 Sabadell Tel: 937 484 404 Activitat: club esportiu Web: www.nataciosabadell.cat   Data de constitució: 1916

Fundat l’any 1916, el Club Natació Sabadell va ser el primer club de l’Estat Espanyol a tenir una piscina d’aigua dolça. Ja als seus inicis, el Club va tenir un arrelament molt important a la ciutat, com ho demostren els més de 28.000 socis que té actualment.

En els més de 100 anys d’història, el Club ha mantingut una política dinàmica amb la voluntat de ser una institució capdavantera; és el club espanyol amb més èxits esportius aconseguits en natació. Als Jocs Olímpics de Londres i Rio va ser el club que va portar més atletes del món (entre natació, waterpolo, sincronitzada i esport adaptat), tot una fita inigualable. No és l’única disciplina esportiva que es pot practicar al Club. El soci pot gaudir d’un gran nombre de serveis i practicar esports tant diversos com: natació, waterpolo, bàsquet, voleibol, futbol sala, futbet, esquaix, atletisme, petanca, frontó, triatló, tennis-taula i aikido. A més de tots aquests esports, el soci pot practicar també activitats esportives com el fitness, l’aeròbic, l’spinning, zumba, balls de saló, l’aquagym i moltes disciplines més.

Amb la inauguració del nou complex esportiu de Can Llong l’any 2002, el Club ofereix unes instal·lacions modernes i amb els avantatges de la independència, ja que tots els terrenys són de la seva propietat. Amb més de 40.000 m2 d’instal·lacions construïdes, el Club passa a disposar de cinc piscines, dos piscines de 25 m, dues olímpiques amb una de coberta (de 50×25 metres) i una de descoberta amb l’aigua climatitzada tot l’any (de 50×25 amb paret i fons mòbil),  una altre coberta de 33×25 i una zona exterior de jocs aquàtics. Una altra piscina anomenada Aiguajoc (que consta de zones d’hidromassatge, piscina infantil, ‘jacuzzi’, amb el sostre retràctil per a l’època d’estiu), una zona termal composta per saunes, banys de vapor, jacuzzis, dutxes a pressió. També disposa de diferent gimnasos, sales polivalents per fer activitats dirigides, sales d’spinning, restaurant i l’escola Santa Clara (pels esportistes federats del Club).

 

PASQUAL ARNELLA SL

PASQUAL ARNELLA, S.L. va ser fundada l’any 1892, i fabricava en grans quantitats els joguets més estesos de l’època, les nines i els cavalls de cartró. El 1970, la massiva irrupció al mercat, del plàstic i les joguines electromecàniques, va causar que la família Pasqual innovés aplicant noves fórmules i mètodes de producció, per tal de seguir sent competitius.
El resultat va ser el desenvolupament d’un sistema únic que permetia produir figures de pasta de paper (paper maixé) de qualitat, a preus competitius, des d’aquest moment l’empresa va créixer considerablement, millorant el seu producte i treballant amb altres materials a part del cartró. Actualment, son un referent al seu sector, estan especialitzats  en treballs a mida i amb una àmplia gamma de productes que van des de l’artesania fins als busts, els displays i la decoració comercial.

 

MINA PÚBLICA D’AIGÜES DE TERRASSA, SA

MINA PÚBLICA D’AIGÜES DE TERRASSA, SA es va constituir oficialment el 17 de març de 1842, ara fa més de 175 anys, amb la denominació “Sociedad de la Mina Pública de Aguas de la Villa de Tarrasa”, gràcies a les iniciatives, ja endegades un any abans, d’un col·lectiu de terrassencs per abastir d’aigua a la població de Terrassa i per cobrir les necessitats de la incipient industria tèxtil en el context de la Revolució Industrial.

Des d’aquella data i en aquesta lluita per a obtenir aigua, s’han comprat mines, s’han construït noves galeries, es va construir el Pantà de Xuriguera, i es van portar fins a Terrassa les aigües del riu Llobregat, l’any 1943. No s’ha parat de construir noves infraestructures d’abastament per donar resposta a l’incansable creixement socioeconòmic de la ciutat.

ASSOCIACIÓ EMPRESARIAL

CONFEDERACIÓ CATALANA DE LA FUSTA

Adreça: Rambla Ferran, 32 – 25007 Lleida Telèfon: 635606377 Persona de contacte: Joan Josep Royo, president E-mail: info@ccfusta.cat

El Comitè Executiu de la Cecot considera oportú reconèixer públicament la Confederació Catalana de la Fusta per la seva trajectòria en la defensa i promoció dels interessos econòmics i socials de les empreses del sector de la fusta i el moble de Catalunya a través de les associacions i federacions empresarials que la integren.

Es destaca principalment el seu paper com a garant de l’autonomia i de la capacitat d’actuació de les organitzacions empresarials representatives del sector, respectant la diversitat de les entitats del territori català que formen aquest teixit associatiu.

La Confederació representa al sector de la fusta i el moble, tant a nivell territorial a UNEMADERA, com a nivell sectorial en el nostre país a Foment del Treball. També participa en la negociació del conveni col·lectiu tant a nivell estatal, com provincial mitjançant les federacions de les quatre províncies catalanes i amb els seus representants a Madrid.

Estan presents al Centre Tecnològic per a la difusió del Moble de Catalunya, (CENFIM) del qual n’és patró fundador.

Són l’interlocutor del sector de la fusta i el moble amb les diferents conselleries de la Generalitat de Catalunya per als temes que afecten a la indústria de la fusta, com poden ser la formació professional, el foment de les exportacions o la normativa industrial.

La Confederació està integrada per:

 • Federació de la Fusta i el Moble de la província de Barcelona, que agrupa 2 associacions:
  • Gremi de la Fusta (Terrassa i comarca)
  • Gremi de la Fusta de Sabadell i comarca

 

 • Federació provincial d’associacions gremials comarcals de fusters, ebenistes i similars de Tarragona. Agrupa 4 associacions:
  • Associació comarcal de fusters, ebenistes i similars de Tarragona
  • Associació industrials de la fusta del Baix Ebre – Montsià (inclou: “Col·lectiu d’empresaris del moble de La Sènia”)
  • Gremi de fusters, ebenistes i similars de Reus i comarca
  • Gremi comarcal de fusters, ebenistes i similars de Valls

 

 • Associació empresarial de la fusta de la província de Lleida. Agrupa 4 associacions:
  • Gremi de fusters i ebenistes de Lleida
  • Gremi de fabricants d’embalatges de Lleida
  • Gremi de rematadors i serradors de Lleida
  • Gremi de magatzems de fusta de Lleida

 

 • Associació autònoma d’empresaris de la fusta de les comarques gironines

El sector de la fusta i el moble a Catalunya representa prop de 2.000 empreses que ocupen a més de 14.000 persones i genera un volum de negoci de 1.400 M€.