RECONEIXEMENTS CECOT AL PROGRÉS EMPRESARIAL 2016

El passat dijous 6 d’octubre, a la seu de la patronal Cecot, els membres del Jurat dels Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial 2016 van mantenir la reunió de deliberació sobre les candidatures presentades en l’edició d’aquest any. Durant més de 20 anys, la Cecot ha lliurat els Reconeixements a totes aquelles empreses, institucions i persones que s’han destacat per la seva contribució al desenvolupament econòmic i empresarial del país.

PERSONALITAT 2016
22.03.2011, Barcelona directius Grupo Uriach foto: Tinkle/Jordi PlayEl Dr. Joan Uriach i Marsal va néixer a Barcelona el 9 de Juliol de 1929 en el si d’una família de gran tradició farmacèutica. Ha format part, igual que la resta de la seva família, del desenvolupament del Grupo Uriach, SA dedicat a l’elaboració i comercialització de productes farmacèutics, que avui representa una companyia molt consolidada en el sector i amb gran presència a l’estranger. El doctor J. Uriach Marsal pertany a la quarta generació d’aquesta companyia, fundada l’any 1838, i actualment és el president de la corporació J. Uriach, amb seu a Palau-Solità i Plegamans, i de la Fundació Uriach 1838.

Quan el Dr. Joan Uriach i Marsal es va incorporar a la gestió de la companyia l’any 1955 el sector estava iniciant una feble liberalització. Aquest llicenciat en farmàcia va ser impulsor del creixement de l’empresa que va ser paral·lel al creixement dels anys cinquanta i seixanta. El seu àmbit d’actuació es va centrar en la creació del primer departament de recerca i desenvolupament. En realitzar síntesi de substàncies estava obrint una possibilitat de creació d’especialitats que es va veure afavorida a partir de 1973 amb la legislació farmacèutica.

L’auge de la companyia va impulsar a Uriach a intentar ampliar mercat en l’exterior. La primera delegació es va obrir a Lisboa, des d’on es van explorar els mercats llatinoamericans. Responent a la seva qualitat de científic, en 1988 va crear la Fundació Uriach 1838, des d’on patrocinava estudis històrics de medicina i farmàcia.

Com a gestor del grup, Uriach ha establert els factors en els quals ha girat la seva administració: ha posat la màxima cura perquè el control de l’empresa es quedés sempre en mans de la família i ha mantingut una activitat important en la branca de recerca i desenvolupament. Un últim aspecte, encara que no menys important, és el sistema d’aliances amb companyies estrangeres, establertes ja des dels anys setanta.

Persona de contacte per a mitjans de comunicació: Sra. Ma Antònia Grases – antonia.grases@uriach.com

EMPRESA MÉS INTERNACIONAL

IMC TOYSimc_toys-750x421

Persona de contacte: Silvia Canals, Customer Service Supervisor Adreça: C/Pare Llaurador, 172 – Terrassa   (08224) Tel: 93 789 93 62 Número de treballadors/res: 129 Activitat: Fabricació i comercialització de joguines. Web: www.imc.es Data de constitució: 1981

IMC TOYS es crea en 1981 com a empresa comercialitzadora de joguines, però no és fins a 2000, quan comença i es planteja un canvi en la forma de negoci i es planteja la producció de joguines i la internacionalització de l’empresa.

Aquest canvi implica, l’obertura d’una filial a Hong Kong per poder fabricar, la creació d’un departament de disseny gràfic d’I+D, i la creació d’un departament d’exportació.

Comencen l’exportació treballant amb distribuïdors locals dels països veïns, però a la vegada que va creixent, es plantegen l’obertura de filials comercials. Així doncs, el 2002 obren IMC Toys Portugal, el 2004 IMC Toys UK, el 2006 IMC Toys France, el 2008 IMC Toys Alemanya i el 2014 obren IMC Toys Itàlia. Amb l’obertura de la darrera filial Italiana, s’aconsegueix tenir filial pròpia i domini del mercat en el G5 (Espanya, França, Itàlia, Alemanya i Regne Unit), on dóna més força a l’empresa per futures negociacions amb noves llicències.

En la resta de països es va treballant amb distribuïdors locals, ja siguin exclusius en el país, o en alguns casos, amb diferents distribuïdors dins del mateix país. L’expansió ha estat regularment per zones geogràfiques, començant per Europa, seguint Europa de l’Est, Rússia, Orient Mitjà, Llatinoamèrica, Sud-Àfrica, i Àsia, USA i Canadà en aquest darrer any.

El Departament Internacional de l’empresa es composa en l’àrea “International Filials” composada per un director i dos customer subsidiary service; i l’àrea “International Export” composada per un director, tres area managers, cinc customer service i un graphic designer. En total 13 persones del total de la plantilla es dediquen íntegrament a la internacionalització.

A l’inici de la seva activitat de fabricació de joguines, l’empresa es va especialitzar en la producció de joguines amb llicències de marques com Mattel (Barbie), Disney, Marvel, entre altres, i es va especialitzar en joguines electròniques (walkie talkies, jocs de taula electrònics, instruments musicals, pelutxos amb mecanisme, contacontes o cotxes de ràdio control). Avui en dia, IMC Toys compta amb la confiança de les llicències més fortes de cada mercat i la seva gama de productes s’ubica en les categories més importants de cada llicència. Tot aquest creixement dins del món de la llicència ha fet a l’empresa més forta davant els llicenciataris i això ha propiciat que aquests dotin els productes de l’empresa amb el Master Toy. El Master Toy és la categoria més important dins de la joguina llicenciada i IMC Toys compta amb el Master Toy License de: Maya (studio 100), Invizimals (Sony), Miles from Tomorrowland (Disney), Mickey (Disney) i Minnie (Disney).

Tanmateix, el 2015, IMC ja té 4 línies pròpies (sense dependre de llicències): Club Petz, Baby Wow, VIP Pets i Play Fun, d’on els productes de les dues primeres categories estan en tots els mercats internacionals dins del top 25 a NPD. Una part important del creixement del darrer any, ha estat l’obertura del mercat USA i Canadà, que era un dels objectius, a través del tercer distribuïdor local amb més quota de mercat.

A dia d’avui, IMC Toys esta en el ranking de les 15 primeres companyies de joguines d’Europa i consolidada com una empresa innovadora, creativa i molt internacionalitzada. Els productes es troben a 72 països de tot el món i l’estratègia és la consolidació dels mercats internacionals com s’ha fet amb els de les filials.

Del total de la facturació d’IMC Toys, el 20,3% és nacional. I del prop del 80% que suposa la facturació internacional sobre el total, el 60% pertany a mercats on hi ha filial pròpia i el 40% a la resta de països.

COMERÇ MÉS DINÀMIC

GRUP AMETLLER ORIGEN

Contacte: Xavier Parra, cap de Màrqueting E-mail: xparra@casaametller.net Adreça:  Avinguda Mare de Déu de Montserrat, 67-77 – Olèrdola (08734) Web: www.casaametller.net

Casa Ametller es defineix com un projecte d’integració vertical que optimitza la cadena de valor alimentària perquè son productors, fabricants, distribuïdors i retailers. L’any 2015, Casa Ametller va facturar 114 M d’euros i quasi va duplicar la inversió en instal·lacions i mobiliari respecte el 2014. Amb una plantilla de 898 persones i un total de 83 establiments comercials ubicats en eixos comercials dona servei a més de 300.000 clients.

Durant el 2015, l’empresa ha obert sis nous centres Ametller Origen i ha realitzat quatre reformes integrals d’actualització de centres CASAAMETLLER al nou format i ha fet reformes i actualitzacions parcials de nou botigues. També han inaugurat la primera Carnisseria/Xarcuteria a la botiga de Casanovas a Barcelona i actualment ja son 10 els centres que disposen d’aquesta nova secció.

Pel que fa al Club fidelització de Casa Ametller, ha crescut en 89.000 nous membres tancant el 2015 amb un total de 172.000 i actualment l’empresa compta amb més de 220.000 membres.  La comunicació amb els  clients és constant i gràcies a la seva APP i les News poden conèixer les seves promocions personalitzades o els seus punts Fidelització, els vals descompte o l’històric de les seves compres. En el darrer any, l’empresa posa en marxa cursos i tallers, on assisteixen prop de 300 clients, cobrint el 95% de les places disponibles.

El 2015 també ha suposat l’arrencada del projecte de Co-creació de productes amb clients amb una primera experiència: REPTE Vi10, on elaboren un vi blanc del Penedès amb 10 clients que participen en tot el procés. I mitjançant el projecte Menjasaenfamilia.org són l’única marca d’alimentació que pot estar present a les aules de primària de les escoles catalanes. Aquest projecte ha vist els seus primers fruits al curs escolar 2015-2016 on arribaran a 51 escoles i 3.600 nens i les seves famílies.

La dinamització comercial en l’àmbit promocional tanca 2015 amb un total de 730 accions promocionals entre les que destaquen:

  • Campanyes setmanals de preus Club que es difon per cartelleria al punt de venda, banners per mitjans digitals (web i app) o analògics com la Revista.
  • Campanyes de llançament per implantacions al punt de venda.
  • Campanyes publicitat multicanal de suport (premsa, ràdio, audiovisual i mitjans digitals).
  • Campanya d’obertura de noves botigues.
  • Campanyes a mida per remuntar xifres de botigues especials amb comunicació a tanques i MUPIS, suports mòbils o pissarres i cartellera a punt de venda.
  • Campanyes de dates especials que es preparen a consciencia com ara les campanyes de Nadal, Especial estiu, Setmana Grassa, Tasta els nostres productes premiats, etc.
  • Vals descompte d’atracció de compra a esdeveniments, obertures, tallers, sampling (acció Yoligur metro Barcelona) etc.
RECONEIXEMENT A LA INNOVACIÓ (PETITA EMPRESA)

logomat

MAT Global Solutions 

Persona de contacte: Anna Ruiz, responsable de màrqueting Adreça: C. Colom, 461 – Pol. Ind. Santa Margarida II –Terrassa (08223) Tel: 93 712 32 33  | Web: www.matgroup.com Activitat: Productes i serveis tecnològics en seguretat passiva, equips de protecció individual i mans lliures. Plantilla 2015: 33 persones. Data de constitució: 2000

MAT Group™ s’estableix l’any 2000 per Xavier Mateu, a Terrassa. Durant el període 2000-2006, MAT Group™ s’ha posicionat com una de les primeres organitzacions a oferir un servei de solucions integrals i completes per a marques de cascs de motocicleta i va ser de les primeres en desenvolupar cascs de ­fibra a Àsia.

Per primera vegada, les marques de cascs de motocicleta podien cedir a una sola empresa la tasca de control del procés sencer; des del disseny conceptual a la producció i la gestió del control de qualitat. Del 2006 al 2008, MAT Group™ continua augmentant les seves capacitats d’enginyeria per a projectes de cascs i la seva cartera de clients, executant múltiples projectes en paral·lel. En el mateix període, MAT Group™ crea amb èxit dues unitats de negoci més: una en protecció passiva i Twiins® com a tecnologia de comunicació mans lliures, respectivament.

Des del 2010 ­fins a l’actualitat, MAT Group™ i d’acord amb el pla estratègic de l’empresa, s’ha centrat en la creació de plataformes tecnològiques, productes i serveis innovadors i en les oportunitats de negoci verticals. Aquest vector complementa i millora el model de negoci alhora que n’incrementa les oportunitats. Aquest nou pla estratègic està basat en la cultura d’innovació que fomenta la generació d’idees, l’anàlisi de viabilitat de les mateixes i l’activació i seguiment ­fins que es converteixen en una realitat de mercat.

En aquest sentit, l’empresa va crear l’any 2014 un nou material tecnològicament revolucionari desenvolupat per a productes de protecció de carcassa dura anomenat M-FORGE® Composite. Aquest material, que té un millor comportament en l’absorció d’impactes repetits i una millor resistència a la fractura, combina les característiques de les solucions tradicionals en polímer termoplàstic, en fibra de carboni o fibra de vidre, amb menys pes i a un preu més assequible. La fabricació d’aquesta tecnologia utilitza un procés productiu net (sense compostos orgànics volàtils) i el material és reciclable.

La facturació del M-FORGE® Composite s’ha duplicat en només un any de comercialització. L’empresa està convençuda que aquest nou material marcarà un punt d’inflexió en la indústria i permetrà a totes aquelles marques que l’adoptin ser més sostenibles, socialment responsables, minimitzant la petjada ecològica, alhora que milloren la seva competitivitat.

Les tecnologies de l’empresa MAT Group™ estan protegides per llicències, patents i marca registrada que garanteixen sostenibilitat a llarg termini. Té patents que cobreixen tant el procés de fabricació genèric, l’aplicació d’aquesta tecnologia en carcasses dures (hard shells) i l’estructura física del compost M-FORGE®. El llistat de patents realitzades engloba països com Austràlia, Brasil, Canadà, Xile, Xina, Colòmbia, Europa, Índia, Indonèsia, Japó, Korea, Mèxic, Sud-Àfrica, Espanya o Estats Units.

El projecte de MAT Group™ passa, actualment, per la marca Sueca més prestigiosa del mercat internacional en material de protecció esportiva POC®. A l’Eurobike del 2015 (Alemanya) es va llençar al mercat a nivell mundial el casc POC® CORON amb tecnologia M-FORGE® Composite per a descens de bicicleta de muntanya. I aquesta primavera de 2016 el producte ha arribat a les botigues de tot el món on usuaris de la bicicleta de muntanya es poden beneficiar de la relació entre baix pes, absorció d’impactes repetits de baixa intensitat i resistència a la fractura.

MAT Group™ fa I+D+i en un sector industrial amb producció actualment deslocalitzada fora d’Europa. Venen royalties a marques i materials intermitjos a fàbriques amb resultat positiu a la balança comercial. Entre els múltiples projectes de l’empresa, destaca la previsió de desenvolupament de nous productes i categories pels nous clients entre els anys 2016-2018, sobre tot en la categoria de motocicleta, bicicleta i esquí.

RECONEIXEMENT A LA INNOVACIÓ (MITJANA/ GRAN EMPRESA)

logo-es-50-anios

SKEYNDOR

Contacte: Susana Quibus, directora financera Adreça: C. Navas de Tolosa, 148 – Terrassa (08223) Telèfon: 93 784 79 70 Web: www.skeyndor.com

Skeyndor té la seva seu central a Terrassa, des de la que es gestiona l’activitat comercial i financera de l’empresa, a més d’acollir els 6.700 m2 d’instal·lacions de producció i logística. Comença amb la producció de ceres però ràpidament amplia la seva activitat a la producció i comercialització de productes cosmètics en l’àmbit nacional, començant la seva expansió internacional a l’any 1995, fins a arribar a obtenir en el dia d’avui un total de 3.840 clients de venda directa i 14 distribuïdors en el mercat nacional així coma distribuir els seus productes a 48 països de tots els continents.

Actualment Skeyndor compta amb una plantilla de 92 empleats, en la que destaca un equip propi de tècnics qualificats i un departament d’R+D+i que col·labora amb diversos departaments del CSIC per a l’aplicació de nous actius sota el concepte “Cosmètica Científica”. L’activitat es centra en productes cosmètics tant facials com corporals que inclouen cremes, emulsions, sèrums, tònics, mascaretes, gels, olis i fins i tot aparatologia destinada a millorar l’eficàcia en l’aplicació dels productes.

L’experiència de l’equip d’especialistes, l’estudi permanent de nous actius, i l’estudi d’avenços tecnològics han dut l’empresa a: obtenir el 2015, un CDTI així com l’obtenció del segell de Pime Innovadora pel desenvolupament del protector solar que protegeix contra la una franja més àmplia de l’espectre solar; esdevenir la primera companyia europea en llançar al mercat un pèptid decontractor (Iny Line) desenvolupat per la Spinoff Lipotec.

Skeyndor destina bona part del seu pressupost de despeses a la R+D+i, així en l’any 2015 s’ha destinat un 2% de la facturació. Un 5,30% de la despesa de personal correspon a personal dedicat a R+D+i. L’equip tècnic està format per 3 químics, 1 Dossier de premsa – Nit de l’empresari 2016 Departament de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 93 736 11 15 12 enginyer químic, 1 metge, i tècnics de laboratori i estan en constant interacció amb el departament de formació, comercial i màrqueting. Des dels inicis la companyia s’ha basant en una filosofia d’innovació permanent, en la investigació de nous principis actius d’origen natural per a l’aplicació a la cosmètica professional i en desenvolupar noves formulacions que incorporen en aquests principis actius. Les línies d’actuació i la gestió d’Skeyndor es basen en involucrar a tots els departament a l’hora d’iniciar un nou projecte, herència dels dos professors de l’Escola Industrial d’Enginyers de Terrassa que la van posar en marxa i que marca el seu ADN empresarial. En el període 2008-2012, en lloc d’aplicar polítiques de contenció l’empresa ha crescut en facturació, ha fet inversions en actius i ha incrementat en personal. Ha apostat per la innovació i el creixement en condicions econòmiques adverses en un sector que en ser de productes que no són de primera necessitat ha estat bastant afectat per la crisi. En el darrer any, Skeyndor ha desenvolupat una línia de foto protecció basada en la sinergia de diferents principis actius per ampliar el rang de protecció incorporant a la franja d’alta energia d’espectre visible garantint així la protecció UVB, IVA i IR. El projecte té una durada total de 15 mesos i actualment està en fase de finalització, consistent en el test i les proves de validació final. D’aquesta acció d’innovació l’empresa ha obtingut un resultat no econòmic amb l’obtenció del Segell de PYME Innovadora.

JOVE INICIATIVA EMPRESARIAL

natrus_cat

NATRUS

Contacte: Salvador Vergés, director gerent E-mail: salvador@natrus.cat Adreça: Mas La Carrera – Sant Esteve d’en Bas – La Vall d’en Bas Web: www.natrus.cat

Nascut el mes de gener de l’any 1976, Salvador Vergés és enginyer de Camins, Canals i Ports. Donada la crisi del sector i a la circumstància personal d’anar a viure al Mas La Carrera de La Vall d’en Bas (Garrotxa), Salvador decideix reinventar-se i fa la incorporació com a Jove Agricultor, l’any 2013. Esdevé la 4a generació de la seva família política, que tota la vida ha criat vedella de pastura en llibertat alimentant-la amb blat de moro i altres farratges no transgènics collits dels propis camps. Salvador Vergés comprova ràpidament que fer de pagès en la forma tradicional no és rendible, i s’obsessiona a professionalitzar-ho i fer-ho viable, tot fent marca i arribant a l final de la cadena de valor.

S’associa amb un partner estratègic que així ho fa amb els seus iogurts: La Cooperativa La Fageda, amb qui fan accions promocionals en cobrànding. I inicia 3 projectes que es retroalimenten entre ells:

1r. Que el mas sigui visitable (aquest és el recurs dels petits, obrir les portes; demostrar que els valors de km0, tradició, benestar animal, etc., són reals enfront de l’habitual màrqueting fum de la gran indústria alimentària). 2n. Incrementar encara més la qualitat de la seva carn de vedella de pastura: aconsegueixen ser pioners a l’Estat en introduir la reputada raça Angus amb pedigree, famosa pel seu alt grau de marbrejat, i esdevenen aquí el primer soci oficial de l’Aberdeen-angus Cattle Society. I 3r. Volia ser el petit que jugués a la lliga dels grans; trencar el prejudici que la qualitat hagi d’estar renyida forçosament amb la quantitat. I ho aconsegueix destinant tota la carn del Mas La Carrera, excepte entrecots i filets, a un sol producte: l’hamburguesa (així n’obtenen suficient quantitat per poder anar a la gran distribució, que era el seu objectiu). Defineix una molècula de marca clara amb 3 pilars: Producció en cicle tancat o 360 graus (“amb els nostres camps alimentem les nostres hamburgueses”) & Dossier de premsa – Nit de l’empresari 2016 Departament de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 93 736 11 15 14 Productes mass prèmium (ser a tota la gran distribució però en la seva franja alta de producte) & 100% natural (és a dir, sense cap additiu químic, que tots els ingredients que utilitzen estiguin ja presents en la pròpia naturalesa en el mateix estat); al mateix temps, però, necessitaven 9 dies de caducitat per poder entrar en la logística dels supermercats, i això ningú no ho havia aconseguit. Era un repte pioner en I+D, i aquí és quan s’associa amb un soci industrial potent, amb Noel Alimentària, de Sant Joan les Fonts (Garrotxa), amb qui funden Bas Alimentària SL, i ho aconsegueixen. Els convenia també un soci amb visió ‘out of the box’ i que compartís els seus valors obrint-los portes comercials i fent prescripció: Expliquen el projecte a en Gerard Piqué, jugador del FCBarcelona i empresari, qui en valora la naturalitat i l’arrelament, i fitxa per ‘natrus’ (marca comercial de la societat creada). Per tant, es posicionen com innovadors en producte (únic elaborat carni a l’Estat amb 9 dies de vida útil sense cap additiu químic envasat en atmosfera protectora) però també en la forma empresarial: 3 socis de magnitud molt diferent amb igualtat de capital en l’empresa, complint cadascun parts molt concretes de la cadena de valor i aprofitant els recursos ja existents de cadascun (per tant, amb relativa poca inversió econòmica). En aquests moments estan venent a Carrefour, Caprabo, Alcampo, El Corte Inglés, Bonpreu-Esclat (en aquest cas sota ‘Mas La Carrera’ com a marca comercial), Casa Ametller, etc.; i son, per exemple, l’hamburguesa Prèmium de Port Aventura. Productivament, han superat ja el llistó de rendibilitat o punt zero (15.000hamb/setm). Per altra banda, amb el grup musical Els Amics de les Arts, han obert un restaurant a Barcelona, el YOURS, que els serveix d’aparador i de laboratori d’idees. I amb ells col·laboren amb la Fundació A. Bosch (propietat de NOEL i de l’Hospital de La Vall d’Hebron) que es dedica a la lluita contra determinades malalties infantils. Territorialment, estan assentats a Catalunya i a Espanya, i en projecte d’internacionalització via desenvolupar -gràcies a la tecnologia d’altes pressions- la primera hamburguesa fresca al món amb 40 dies de caducitat i 100% natural.

VALOR D'EMPRENDRE - REEMPRESA

2016-10-07_12h01_16

 

MOZZAKIMOZZA

Adreça: C. Santander, 42-48 Nau 24 – 08019 Barcelona Telèfon de contacte: 609 766 300 Pàgina web: www.mozzakimozza.com

L’Anna Llacer i el Joan Bofill són un matrimoni reemprenedor, amb perfils complementaris i decideixen posar desenvolupar un projecte empresarial en comú. L’Anna ve de l’administració pública (organització d’esdeveniments) i del món de la publicitat, també com emprenedora. El seu hobby és la cuina i el món de l’alimentació en general. Els dos anys que van viure a Itàlia l’han fet gran coneixedora de la cuina italiana. El Joan ha desenvolupat una bona part de la seva carrera en direccions generals d’empreses mitjanes del sector industrial, alternant amb projectes d’emprenedoria sobretot al sector de les TIC. Ha fet també consultoria d’empresa en àrees com reenginyeria de processos, finances o recursos humans i col·labora amb ESADE com a tutor de projectes d’empresa al MBA.

La cedent de Mozzakimozza va decidir posar a la venda l’empresa perquè volia canviar d’activitat. Tenia clar que fins que no trobés el reemprenedor adequat no deixaria la seva empresa, ja que estava en ple rendiment. Aquesta empresa requeria un perfil de reemprenedor amb perfil comercial que assumís les mateixes tasques que fins aquell moment estava portant a terme la cedent. A l’Espai de Matchings del Bizbarcelona de l’any 2014 el Joan i l’Anna varen conèixer a la cedent. Després de 3 mesos de negociació varen arribar a un acord per la cessió i adquisició de la societat mercantil, que es va formalitzar a través d’un contracte de compravenda de participacions al setembre de 2014. L’empresa es va consolidar i va començar a créixer des de l’adquisició, tant de manera orgànica com a través d’una altra adquisició. I és que a l’octubre del 2015 la societat Mozzakimozza va adquirir una unitat productiva dedicada a la distribució de vins italians. Va ser la cedent de Mozzakimozza qui els va presentar al propietari d’aquesta

VALOR D'EMPRENDRE - NOVA EMPRESA

PARKIMETER TECHNOLOGIESparkimeter

Contacte: Jordi Badal, director general  Adreça: Plaça de la Sagrada Família, 9 Barcelona 08025 Web: www.parkimeter.com

Parkimeter és un projecte empresarial de l’emprenedor i enginyer tècnic de telecomunicacions Jordi Badal. Badal es va incorporar a EMC a l’any 2000 com a director comercial, a l’any 2010 va treballar com a subdirector general NexTReT i l’any 2013 va crear Parkimeter Technology. Només a Barcelona, els ciutadans que hi viuen o treballen, realitzen cada dia més d’un milió de desplaçaments que poden necessitar una plaça d’aparcament de les 188.000 que disposa la ciutat actualment.

El nombre d’aparcaments diaris, fora de la calçada o dins, supera el mig milió . A més (dades del 2013) més de 400.000 vehicles de turistes van entrar a la ciutat, tots ells amb necessitat de disposar d’una plaça d’aparcament per estades que, de mitjana, superen els 3 dies. D’altra banda, els professionals que necessiten fer ús de l’aparcament en el seu dia a dia, han de carregar amb la gestió dels tiquets de forma periòdica. Les empreses, igualment han de dedicar esforços a tasques improductives per la gestió d’aquestes despeses i no poden recuperar l’IVA. De mitjana, 3 estacionaments per dia i persona, per una empresa de 10 persones, això vol dir dedicar esforços no productius a gestionar uns 600 tiquets cada mes.

El projecte Parkimeter resol d’una banda la comoditat i eficiència per als usuaris del servei així com ofereix eficiència i estalvi per les empreses adscrites. I d’altra banda, proveeix de clients als aparcaments associats. L’empresa acaba de tancar una primera ronda de capital privat que els ajudarà a fer el salt internacional. Tot i que esperaven fer-ho el 2017, gràcies a un proveïdor podran arribar a Itàlia i Portugal abans de final d’any. El model és totalment replicable i ja van néixer amb intenció d’abraçar un mercat global. Compten amb més de 300 pàrquings en 47 municipis a la seva xarxa i preveuen arribar a 500 pàrquings a finals d’any.

ENTITAT INTEGRADORA

FUNDACIÓ ECOM foto

Contacte: Marta Obdulia Gómez, gerent Adreça: Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2 Barcelona (08011) Web: www.ecom.cat

ECOM és un moviment associatiu format per 147 associacions de persones amb discapacitat física de tot l’Estat espanyol, 120 de les quals són de Catalunya i que, des de 1971, treballa a través de diferents projectes per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat física en tots els seus aspectes (social, laboral, individual i familiar). L’entitat, que compta amb la Creu de Sant Jordi entre d’altres importants reconeixements, treballa des de 1992 per a la millora de la inserció laboral de les persones amb discapacitat física mitjançant els diferents Serveis d’Integració Laboral (SIL) de que disposa repartits per tot el territori català.

Des de la seva creació, els SIL han treballat de forma ininterrompuda com a intermediaris entre els demandants de feina amb discapacitat i el teixit empresarial, tot capacitant-los per a la seva incorporació al mercat de treball i realitzant intensa tasca de sensibilització per a contribuir a l’eliminació dels prejudicis existents vers les persones amb discapacitat. Actualment ECOM, a través de les seves diferents estructures, és membre del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, de la Coordinadora Catalana de Fundacions i de la Confederació d’associacions empresarials del tercer sector social d’atenció a les persones de Catalunya. La visió d’ECOM és ser un interlocutor legitimat i una entitat de referència per al desenvolupament de polítiques socials que afavoreixen la integració social de les persones amb discapacitat física, amb un equip dotat d’un alt grau de qualificació professional i una oferta de serveis i recursos que cobreixen les necessitats de les entitats i persones del col·lectiu. Així també ser una entitat de certificació pel que fa infraestructures, serveis, empreses i administracions i alhora dinamitzadora de noves referències i paradigmes que promoguin entorns inclusius i universals que millorin la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.

La tipologia d’entitats que conformen ECOM és bastant heterogènia i va des de petites entitats d’àmbit local, que ofereixen atenció, suport i assessorament a les persones amb Dossier de premsa – Nit de l’empresari 2016 Departament de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 93 736 11 15 19 discapacitat des de la proximitat, fins a entitats amb estructures més desenvolupades que compten amb serveis com residències, centres ocupacionals, centres de dia o serveis de rehabilitació, entre altres. D’aquestes, algunes estan especialitzades en discapacitats concretes, com poden ser el cas de la Federació d’Esclerosi Múltiple (FEM) o l’Institut Guttmann, i d’altres, que coincideixen normalment amb les entitats d’àmbit més local, abasten la discapacitat en un àmbit més general.

A banda de prestar servei a les entitats federades, ECOM duu també a terme actuacions en diversos àmbits especialment en aquells que considera que és més urgent avançar i programa, coordina i impulsa diferents accions i campanyes destinades a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat física i a aconseguir el ple exercici dels seus drets. Els àmbits d’actuació d’ECOM són: accessibilitat, educació, salut, laboral, esport i lleure, sensibilització, vida independent i defensa dels drets. Entre els serveis que ECOM adreça directament a les persones amb discapacitat trobem: els Serveis d’Integració Laboral (compta amb diferents serveis repartits per tot Catalunya), el Servei de Suport a la Inclusió a l’Escola, el Servei de a la Inclusió al Lleure, el Programa de Foment a l’Activitat Física Adaptada, el Servei d’Auxiliar de Vestidor, el Programa de Sensibilització i el Servei d’Assistència Personal, entre altres. ECOM en xifres – Memòria 2015:

 133 professionals en plantilla  7 Serveis d’Integració Laboral  1.382 usuaris/àries donats d’alta als Serveis d’Integració Laboral  467 insercions de persones amb discapacitat al mercat laboral  60 persones ateses dins el Servei d’Assistència Personal  89.288 hores prestades d’Assistència Personal a persones amb discapacitat  186 alumnes beneficiaris del Servei de Monitors de Suport a la Inclusió a l’Escola  3.505 participants en activitats de sensibilització  33 persones beneficiàries del Servei d’Auxiliar de Vestidor  2.192 participants en activitats d’esport adaptat  1.135 espectadors de l’espectacle de titelles  66 consultes d’accessibilitat ateses

2n RECONEIXEMENT CAIXABANK A LA PIME RESPONSABLE

CAMPOS ESTELA logo-campos-estela-web

Contacte: Maite Molina, responsable de comunicació Adreça:Avinguda Antoni Gaudí, s/n Pol. Ind. Rubí Sud Rubí (08191) Web: www.campoestela.com

Campos Estela, amb oficines a Sant Cugat i cuina central a Rubí, està especialitzada en àpats i lleure als menjadors escolars. Actualment gestiona l’espai del migdia a escoles de comarques de la província de Barcelona. Els seus projectes educatius promouen hàbits alimentaris saludables, sensibilització mediambiental i educació en valors. L’empresa té els seus orígens el 1968 quan en Pepe García i la Maribel Huesca obren un bar de dinars als voltants del Monestir de Sant Cugat i l’Escola de Mestres. Alguns dels estudiants que dinen al Bar els demanen ajuda per posar en marxa el menjador de l’escola on comencen a fer de mestres. Avui dia Campos Estela continua sent de caràcter familiar, amb la segona generació al capdavant.

Compta amb la certificació ISO 9001- 2008 i està integrada per un equip amb una àmplia experiència en nutrició, seguretat alimentària, pedagogia i lleure educatiu. Les línies de treball de Campos Estela en Responsabilitat Social Empresarial estan codissenyades amb proveïdors, clients, empleats i entitats socials amb la finalitat de desenvolupar tot el talent que es genera al voltant de l’organització en base a tres eixos:

1) promoure un estil de vida saludable (berenars saludables a la sortida d’escola, jornada de “meatless day” trimestral , promoció de les aromàtiques de la dieta mediterrània 2) afavorir la cohesió de la societat (col·laboració amb menjadors socials, tallers de cuina per a entitats socials) 3) fomentar el respecte pel medi ambient (criteris de sostenibilitat en la gestió de les cuines, projectes educatius de sensibilització mediambiental com Vespa i Vispa, Pesa i Pensa, Recooperem, Rubiclak). Dossier de premsa – Nit de l’empresari 2016 Departament de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 93 736 11 15 21

Un dels compromisos de l’empresa és prevenir el malbaratament d’aliments en origen amb l’objectiu de generar el mínim excedent d’aliments i un altre punt que exigeixen als proveïdors és que els aliments arribin a les cuines amb el mínim embolcall possible per minimitzar l’impacte dels residus, sobretot els packaging de plàstic. Alhora Campos Estela està renovant de forma progressiva els electrodomèstics pels que compten amb la màxima qualificació d’eficiència energètica amb l’objectiu d’estalviar energia. En relació a les pràctiques laborals, l’empresa compta amb un pla de formació continuada que, coordinat pel Departament de Recursos Humans, s’adreça tant a l’equip responsable d’estar al capdavant dels diferents serveis, com als equips de cuina i de monitoratge de lleure. All llarg d’un curs escolar s’ofereixen xerrades i jornades adreçades a reflexionar sobre la tasca diària o bé per adquirir noves tècniques i recursos. Pel que fa als procediments de selecció estan dissenyats per garantir la igualtat d’oportunitats. Desenvolupen l’activitat de selecció de personal destinada a cobrir els llocs vacants de l’organització de manera que es produeixi sense cap discriminació ni a la selecció ni a la contractació (igualtat d’oportunitats i tracte).

Entre les accions que Campos Estela desenvolupa en un ferm compromís amb la societat destaquem: La col·laboració, des de fa 6 anys, amb Càritas Diocesana de Barcelona per recolzar els projectes de menjador social. Es tracta d’un servei diari que s’ofereix de dilluns a divendres a persones amb seguiment social. Al llarg de 2015 van servir més de 15.000 àpats entre el menjador El Bosc (Rubí) i els àpats setmanals que distribueixen entre les famílies usuàries. Aquests àpats procedeixen de les mostres testimoni i els excedents de cuina central, principalment. Des de novembre de 2009 organitzen de forma setmanal un taller de cuina als alumnes de la Finca Font del Ferro (Rubí) que volen participar-hi de forma voluntària. Aquesta empresa municipal ofereix una alternativa formativa-laboral a persones adultes amb discapacitat psíquica del municipi. Al llarg de l’any són 40 sessions de tallers de cuina impartides per membres de l’equip de Campos Estela que afavoreixen l’autoestima i milloren les habilitats dels participants. A més, en arribar dates com el Nadal o Sant Jordi, Campos Estela adquireix plantes i roses a la Finca Font del Ferro com a obsequi a treballadors/es i clients. La col·laboració en els programes formatius de l’Associació Gabella-Centre Obert Compartir, una entitat social ubicada a Ciutat Vella (Barcelona).

De forma periòdica organitzen tallers de cuina i seminaris pràctics adreçats a nois i noies en situació de risc social. Els joves que participen al programa Enter Compartir reben una formació Dossier de premsa – Nit de l’empresari 2016 Departament de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 93 736 11 15 22 prelaboral en l’àmbit de l’hostaleria i participen en cursos de formació de cambrers i ajudants de cuina. El nostre rol en aquesta col·laboració és de transferència de coneixement per tal que els joves abordin temes que han après de forma teòrica (seguretat alimentària, manipulació d’aliments, tracte amb el client…) i els puguin consolidar de forma més pràctica tant al restaurant com a la cuina.

1er RECONEIXEMENT PREVINT

GRUP PERELADA logoperelada

Contacte: José Manuel Toledano, cap de recursos humans Telèfon: 935 038 600  Web: www.grupperelada.com

Grup Peralada és un grup empresarial familiar amb presència en nombrosos sectors: oci, cultura, vitivinicultura i indústria. Compten amb un gran equip de professionals per assolir molts dels objectius proposats davant reptes importants en aquests sectors. Grup Peralada ha invertit en nous projectes, ampliant l’àmbit d’actuació territorial, sempre amb el segell distintiu de qualitat. Prevint ha posat en valor, entre un total de nou candidatures, l’aposta del grup per:

 La constitució d’un Servei de Prevenció Propi amb el valor afegit de que es tracta d’un servei constituït com a Servei de Prevenció Mancomunat amb caràcter interdisciplinari (oci, vitivinícola, hosteleria, cultura).  L’augment dels recursos humans destinats al servei de Prevenció Mancomunat, contractant una nova tècnica superior de prevenció (3 especialitats).  L’adquisició e implementació de noves eines tecnològiques i nous recursos per a la gestió de la prevenció de riscos laborals (aplicació informàtica).  L’estudi i valoració de les condicions psicosocials per a 950 treballadors.  El pla de resposta i recolzament psicològic pels seus treballadors, posant a la seva disposició un equip de Psicòlegs a l’abast de les persones del Grup, tant per resoldre aspectes de la vida laboral, com personal i familiar.  La instal·lació de desfibril·ladors en tots els seus centres de treball (i formació dels treballadors) creant espais cardioprotegits per a empresa, treballadors i accés a la comunitat.  L’inici d’un pla per respondre, des de la formació, al Pla d’Igualtat instaurat en el Grup.  La formació en seguretat viària, que es considera com un valor afegit.

El fet diferencial que ha decantat el Comitè Tècnic de Prevint perquè aquest Grup fos el mereixedor del premi ha estat que aquestes accions es van dur a terme mentre es produïa un canvi en la figura del Conseller Delegat del Grup, Sr. Javier Carrasco, i un canvi en la Direcció de RRHH, Sr. José Manuel Toledano, amb el que Prevint ha valorat que els canvis i millores formen part de la cultura del Grup i encara s’han vist més reforçades.

EMPRESA CENTENÀRIA

CASA GISPERTcasa-gispert-fruita-seca-r

Persona de contacte: Enric Comellas, director general Adreça: C. Sombrerers, 23    Barcelona  (08003) Tel: 93 84 460 00 Activitat: torrat i venda de fruita seca Web: www.casagispert.com Data de constitució: 1851

Casa Gispert és una de les empreses d’alimentació més antigues de Barcelona. Els orígens són a la botiga del Born de Barcelona, al mateix lloc on encara hi son. I des de 1851 es dedica a la mateixa activitat que és el torrat i venda de fruita seca.

Tenen constància que, inicialment, encara que l’activitat era la mateixa, no es deia Casa Gispert sinó que es va traspassar el negoci i l’activitat el 1911, posant ja el nom de Casa Gispert. La botiga es troba al centre de la ciutat comtal, al costat de la basílica de Santa Maria del Mar, molt a prop del Museu Picasso.

Casa Gispert ven productes colonials des de 1851: fruita seca, fruita dessecada, cafè, te, cacau, espècies com la vainilla, la canyella, el safrà … i l’interior de la botiga ha estat conservat en el seu estat original, com un museu però encara funcionant. Avui en dia, Casa Gispert ofereix també una gran diversitat d’altres productes, ecològics, olis d’oliva verge extres, vinagres, xocolates, torrons, mels, melmelades, vins dolços, cistells de regal, etcètera. sempre a la recerca de productes locals i de gran qualitat. Estan inclosos al catàleg de l’Ajuntament de Barcelona de botigues emblemàtiques i protegides.

ASSOCIACIÓ EMPRESARIAL

BARCELONA OBERTAclevdiuwkaaj9r3

Adreça: Avda Diagonal, 452 08006 Telèfon: 630 403 721 Persona de contacte: Nuria Paricio, gerent E-mail: direccio@barcelonaoberta.cat

El Comitè Executiu de la Cecot considera oportú reconèixer públicament la tasca de l’associació empresarial Barcelona Oberta en la promoció de la ciutat de Barcelona a l’exterior com a ciutat de compres de referència mundial amb l’objectiu d’aconseguir un equilibri entre els eixos comercials i turístics i els eixos de proximitat de les trames urbanes de tota la ciutat.

Barcelona Oberta és la unió d’eixos comercials que comparteixen una visió del paper econòmic i social del comerç de proximitat i representen “el turisme de compres” a la ciutat de Barcelona. És una entitat formada per totes aquelles associacions i eixos comercials de Barcelona que tenen una estructura organitzativa professionalitzada i orientada a la gestió i promoció del territori comercial que representen.  El seu principal objectiu és administrar els beneficis del turisme a tots els districtes de la ciutat.

L’Associació pretén generar l’escenari comercial adient per aconseguir un equilibri entre les necessitats del comerç intern de proximitat i el comerç vinculat al turisme de compres de la ciutat. A més, Barcelona Oberta treballa per posicionar  Barcelona com a ciutat de compres de referència mundial aconseguint un equilibri entre els eixos comercials turístics i els eixos de proximitat de les trames urbanes de tota la ciutat. Entre altres, pretén implantar una gestió professionalitzada dels eixos comercials basada en les organitzacions BID’s que ja son operatives a diversos països europeus.

A dia d’avui, Barcelona Oberta representa els 11 principals eixos comercials i turístics de Barcelona, més de 1.600 establiments comercials associats i més de 5.4000 botigues en total. Els comerços que hi formen part representen el 20% de la contractació a Barcelona i donen feina a més de 25.000 treballadors.

MILLORS PRÀCTIQUES DE L'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA

j-bella-cluster-clubAJUNTAMENT D’IGUALADA | IGUALADA LEATHER CLÚSTER BARCELONA

Adreça: Plaça Ajuntament, 1 08700 Població: Igualada Persona de contacte: Àngels Chacon Càrrec: Cap de protocol Telèfon: 689 43 80 64 E-mail: chacona@aj-igualada.net

El Clúster de la Pell d’Igualada, impulsat per l’Ajuntament d’Igualada, és actualment el conjunt format per les 28 empreses adoberes agrupades dins el Gremi de Blanquers, la Càtedra A3 d’empresa i el Nou Campus Universitari UPC com a centres que aporten investigació, innovació i formació al sector, la depuradora IDR dels adobers, planta pionera a Europa en el tractament d’aigües residuals industrials, el museu de la pell i el de cal Granotes que il·lustren la història de l’activitat adobera a Igualada des del segle XIV, la J.BELLA CLUSTER CLUB, seu del Clúster de la Pell d’Igualada i centre europeu d’interpretació de la pell de qualitat, l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps d’Igualada, l’única escola de Catalunya que imparteix el cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania en Cuir i el Parc d’Innovació de la Pell i Marroquineria, un dels 10 projectes estratègics de la Generalitat de Catalunya per a promoure el desenvolupament econòmic a Catalunya.

La internacionalització és un dels eixos estratègics bàsics d’Igualada Leather Clúster. El posicionament en els mercats internacionals del Clúster de la Pell d’Igualada es fonamenta en que més del 80% de la producció d’articles de pell fabricats a Igualada es destinen a l’exportació.

Però a més de la important xifra exportadora, el Clúster de la Pell d’Igualada també té representació internacional amb la presència d’empreses adoberes igualadines en les principals fires internacionals del sector (París, Bolonya, Hong Kong, etc..), amb la participació de Càtedra A3 in Leather Innovation en diferents programes internacionals de R+D+i i amb l’important nombre d’alumnes estrangers en el Màster Internacional d’Enginyeria del Cuir i en altres estudis especialitzats en pell del nou del Campus Universitari UPC Igualada.